Vijf pitches van smart health innovaties

10 november – Atlantis Games gaf een pitch over de zorggame familiegeheimen. Zie hieronder het artikel. 
Vijf ondernemers ontwikkelden een smart health innovatie, testten die uitgebreid en zetten ze al voorzichtig in de markt. Nu is het tijd voor opschaling, waarbij de potentie van de Chinese zorgmarkt lonkt.

Pitches

Het panel bestond uit Yuan Lu, hoogleraar Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven, Brian O’Connor, voorzitter van de European Connected Health Alliance en aandeelhouder van de China Connected Health Alliance, Mark Ennis, voorzitter van Invest Northern Ireland en William Kilque van JUMO Group.

Game ‘Familiegeheimen’ geeft ouderen sociale contacten

Mensen houden van spelletjes. Daarom ontwikkelde Atlantis Games samen met het Game Lab van de NHTV  een game speciaal voor ouderen. Via het spelen van ‘Familiegeheimen’ komen en blijven ze in contact met anderen en worden ze genoodzaakt naar buiten te gaan, en dat geeft meer kwaliteit van leven. In de eerste ronden van de game is het contact met de andere spelers virtueel. In latere fasen zijn ook fysieke ontmoetingen onderdeel van het spel, bijvoorbeeld in een wijkcentrum. Atlantis en NHTV testten de game, die gedownload kan worden, met succes bij een focusgroep van mensen tussen 65 en 90 jaar. www.atlantisgames.nl

Gociety Solutions: Smartphone gericht op gebruik door zelfstandige wonende ouderen

Gociety Solutions biedt een serie digitale producten voor ouderen waarmee zij met een geruster gevoel op zichzelf kunnen wonen. Via een app op een smartphone en tablet en een draadloze alarmknop, zijn ze steeds direct verbonden met een familielid of vriend.
De smartphone is uitgevoerd met een interface die is toegesneden op gebruik door ouderen. De app verbindt hen niet alleen direct met familie, maar is uitgerust met agenda- en medicijnbeheer, een bewegingsmeter, valdetectie, enzovoorts. Naast natuurlijk de mogelijkheid om volop te bellen en internetten. De producten geven zowel de zelfstandig wonende oudere als hun familie een veilig gevoel. Ontwikkelaar Frank Verbeek won er de ‘Excellent smart health Innovation-prijs mee.www.gocietysolutions.com

Specialisten kijken op afstand mee in de ambulance

Anesthesist Dirk Peek weet als geen ander hoe belangrijk het is om in een ambulance te beschikken over inbreng van de kennis van specialisten. Hij ontwikkelde een toepassing op de tablet waarmee met ‘een druk op de knop’ een specialist op afstand meekijkt naar een patiënt. Hij of zij kan direct toegesneden instructies geven. De toepassing van deze ‘telezorg op afstand’ is in meer situaties zeer welkom en ook kostenbesparend. Denk bijvoorbeeld aan ouderen die regelmatig de huisarts moeten bezoeken. Meer info via Dirk Peek.

Sensoren op het lichaam geven hartpatiënt een geruster gevoel

Een hartaanval is een van de meest voorkomende doodsoorzaken. In China is het zelfs doodoorzaak nummer één. Het is lastig om een hartaanval aan te zien komen. Zensor, ontwikkeld door het Noord-Ierse bedrijf Intelesens, is een sensor die op het lichaam wordt gedragen. Deze monitort of er signalen zijn die duiden op een verhoogde kans op een aanval. Doelgroep is vooral de groep mensen die eerder een hartaanval had. De Zensor geeft hen meer zekerheid om op zichzelf te blijven wonen; ze kunnen nu tijdig hulp inroepen wanneer er een ‘alarmsituatie’ dreigt.www.intelesens.com

Mensen verbonden via community-basedsysteem

Positoos, heet het betaalsysteem van een Nederlands community-based spaar- en betaalsysteem. Buurtbewoners die elkaar lokaal hulp aanbieden sparen punten. Die punten zijn in te wisselen voor een dienst van een ander, voor een product in een aangesloten (buurt)winkel of kan naar een goed doel gaan. Deelnemers hebben een speciaal betaalpasje en maken de punten eenvoudig naar elkaar over via de telefoon of app. De community heeft op dit moment 5.000 deelnemers die samen al goed zijn geweest voor circa 150.000 transacties. www.samen-doen.nl

Reactie van de jury

Twee producten zijn gericht op sociale activatie van ouderen, zoals via een game en een lokaal spaar- en betaalsysteem. Het panel beveelt aan om voor dit type producten aansluiting te zoeken bij community centers in Chinese dorpen en wijken. Veel Chinese ouderen maken gebruik van de activiteiten die daar worden aangeboden.

Ouderen nog niet gewend aan apps

Voor producten die werken met apps geldt dat veel ouderen nog niet zo gewend zijn aan smartphones en tablets. De ervaring leert dat ook Chinese  telecombedrijven producten graag zo simpel mogelijk houden. Start dus met het aanbieden van een heel basic product dat je later kunt uitbouwen, luidt het advies.

Ambulancezorg relatief nieuw

Aan een televerbinding tussen artsen in het ziekenhuis en ambulancepersoneel (‘met een druk op de knop kijkt de specialist live mee in de ambulance’) zou wel eens veel behoefte kunnen zijn, schatten de panelleden in. De markt voor telesystemen groeit in China explosief. Maar de ambulancezorg is er relatief nieuw. Houd er rekening mee dat men nog niet toe is aan geavanceerde technieken. Zoek dus goed uit hoe dit zit. En benader eerst de particuliere ziekenhuizen. Die zijn in China sterk in opkomst.

Winnaar

Het panel en het aanwezige publiek kiezen een winnaar uit de vijf pitchende ondernemers. Die krijgt de titel ‘Most excellent smart health innovation’ en een prijs. Dat is een voucher voor begeleiding bij de benadering van de Chinese zorgmarkt door ervaringsdeskundigen.  De prijs gaat naar Frank Verbeek van Gociety Solutions.
Verbeek is blij met de prijs. “Er zijn veel spelers op de mobiele markt. De tijd dringt om grote markten zoals de Chinese op te gaan en distributeurs te vinden. Ouderen die eenmaal gewend zijn aan een systeem, zijn daar namelijk met geen tien paarden meer weg te halen.”

 

Bron: Brabant.nl