App lancering ‘Connected Monuments’

2 december – Luisterzuilen en app over Van Gogh
BREDA
Liefhebbers van Vincent van Gogh kunnen in Breda voortaan hun kennis over de schilder verrijken via twee luisterzuilen en een app voor de mobiele telefoon. De zuilen staan bij de Grote Kerk, waar het project gisteren werd onthuld, en villa Mertersem in Princenhage.IMG_2596

 

Van Gogh kwam als jongeman veel in de Grote Kerk omdat zijn opa daar dominee was. In villa Mertersem woonde zijn oom Cent, die ook de kunstcollectie beheerde. Opa en oom Cent vertellen de verhalen, evenals Vincent zelf en dominee Van Gogh.

 

De app, ‘Connected Monuments’, verbindt Breda met alle andere West-Brabantse plaatsen die een rol speelden in Van Goghs leven, zoals Zundert, Etten-Leur en Zevenbergen. Ook daar zijn overigens luisterzuilen te vinden, die deel uitmaken van een netwerk. Zodra het netwerk van zuilen gereed is, zal er een themaroute langs de zuilen worden gemaakt.

 

De interactieve app geeft informatie over de relatie tussen de schilder en de plek en legt ook de onderlinge verbanden. Zo kun je met de camera van je smartphone een plek in beeld nemen en bekijken hoe de locatie er in de tijd van Van Gogh uitzag.

 

In de Grote Kerk wordt de relatie tussen Vincent Van Gogh en zijn grootvader Vincent Van Gogh gelegd. Andere plaatsen die digitaal via de Van Gogh App bezocht kunnen worden zijn de kapel van de Koninklijke Militaire Academie, een woonhuis in de Visserstraat, Villa Mertersem in Princenhage en begraafplaats Zuylen.IMG_2600

 

De Van Gogh App Breda is een pilot voor een groter project, Connected Monuments. Dat wil monumenten en de verhalen daarover virtueel aan elkaar en met elkaar te verbinden. Het is de bedoeling ook apps te ontwikkelen voor de andere plaatsen waar de luisterzuilen staan. De app is ontwikkeld door de Bredase bedrijven Atlantis Games en Eclipse AV, Van Gogh Huis Zundert, RvBScenario en de Stichting Grote Kerk, met subsidie van de gemeente Breda.

 

Via je eigen smartphone kun je zien hoe de plek waar je bent eruitzag in de tijd dat Vincent van Gogh er rondliep.
DOOR JOOST KLAVERDIJK

 

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/luisterzuilen-in-breda-en-app-van-gogh-1.5499097